Grønnskjerm i Zoom-programmet

Med litt ekstra forberedelser kan man lage teknisk sett utmerkede grønnskjerm-forelesninger (chromakey-ing) i Zoom-programmet som mange på UH-sektoren nå tar i bruk.

  • Det er lettere å forelese online på denne måten enn med de andre alternativene. Det man skal snakke om vises på skjermen og man får lettere den nødvendige “øyekontakt” med publikum ved å fokusere på kameralinsen.
  • Hvis man bruker opptaksfunksjonen for å lagre video kan både lærere og studenter arbeide asynkront. Det reduserer presset på nettjenerne og faren for data-kræsj. 

Her er en kort introduksjon.


Generelt: Bakgrunnen i videobildet bør ikke virke forstyrrende på seeren.

Sett opp et lite hjemme-studio

For den litt mer sofistikerte kan en grønnskjerm være nyttig. Bildet nedenfor viser et grønt tøystykke som er montert på et lettmetall-stativ samt to justerbare LED lyskastere. Denne pakken koster omlag tusen kroner på Alibaba (http://alibaba.com). Søk etter green screen eller chromakey og studio light. Kjell & Company har også slike sett til en del høyere pris.

Men man kommer jo også langt med et stykke ensfarget stoff, – gjerne i grønt eller blått eller en annen farge man vanligvis ikke kler seg i. En jevn ensfarget vegg gjør også nytten. Kjøp også 2-4 sterke pærer med kaldthvitt lys  (5000-6500 K) fra en av billigbutikkene i Norge til 40-80 kroner pr stk.


Man kan gjerne sende med denne grønne bakgrunnen. Men Zoom har altså også støtte for chromakey-ing. Det innebærer at grønnfargen “forsvinner” fra bildet og erstattes av et annet bilde. Man kan ha flere slike for hånden og bytte ved en kort pause i forelesningen.

Da ser det ut som om foreleseren står eller sitter foran det bakenforliggende bildet som illustrert nedenfor. Bilde nr 1 (øverst til venstre) viser skjermen med grønn bakgrunn. Bildet nr 2 nedenfor viser valg av nytt bakgrunnsbilde og resultatet er gjengitt til høyre.

Å velge bakgrunnsbilde i Zoom:

  • Trykk  på pilen for flere videovalg til høyre for kamera-ikonet nederst til venstre i skjermbildet.
  • Velg [Choose a Virtual Background]
  • Hvis du har valgt ut noen bilder på forhånd, velger du det du vil ha. Hvis ikke kan du legge inn flere bilder i dette lille arkivet.

På denne måten kan du forberede forelesningen og ha bildene bak deg mens du snakker. Det er relativt enkelt å peke på stikkord eller delene i en modell e.l.

Du ser deg selv på PCen slik du vil framstå for studentene.

Ørlite eksempel på opptak ..

Man kan avslutte eller sette et opptak pause og så starte igjen, f.eks. etter å ha byttet ut bakgrunnsbildet.

Det er først når “møtet” avsluttes at filmen komprimeres automatisk og legges på din egen datamaskin. Det lagres 3 filer: en for video med lyd i MP4-format (zoom_0.mp4) og bare lyden for seg (audio_only.m4a) pluss en spilleliste (playbak.m3u).

Du trenger egentlig bare bry deg om video–filen zoom_0.mp4 som bør gis et nytt forklarende filnavn og overføres til YouTube eller en av de mange andre samlingsstedene for korte undervisningsvideoer på nettet.

Utstyr

Legg igjen en kommentar