Huawei: Fra kaos til harmoni

Kina var i ferd med å vinne konkurransen om smarttelefonene. Her var Samsung fra Sør-Korea den første å slå. Huawei Mate 20 Pro er bedre enn Galaxy 10, særlig pga kameralinsene fra det tyske Zeiss og fotoappen. Det er justert med hurtiglansering av Galaxy 10+. I september kommer Mate 30-serien. Slik går nu dagan..

I Kina har denne datamaskinen-i-lomma også truet iPhone. Værre er det at Europa var i ferd med å installere kinesisk 5G-teknologi som er bedre og billigere en vestlige alternativer. Så grep den amerikanske presidenten inn med forbud mot å bruke Android-programvare fra USA. Det kunne se ut til å være ødeleggende for mobilene fra Huawei.

Men tilsvaret har ikke latt vente på seg for 9. august 2019 lanserte Huawei operativsystemet HongmengOS/HarmonyOS.

Hong Meng kan sammenlignes med det norrøne Ginnungagap, altså det som i Østen var et kaos før skapelsen og i norrøn mytologi et Intet mellom Nivelheim av frost og tåke i nord og det flammende Muspelheim i sør.

Så finner de altså på å lansere dette som harmoni på globalt nivå. Man må kjenne litt til kinesisk filosofi og kultur for å se ikke bare det kortsiktig hjelpeløse i dette, men også den langsiktige poesi. Mao behersket den til fingerspissene. Kina har opplevd så mye kaos med dets lidelser at ro og harmoni er ord med bærekraft. Kanskje noe Europa vil lengte etter hvis og når økologisk kollaps og krig på ny har satt sitt preg i vår del av verden?

Vestlig presse har gjort et nummer av den amerikanske propagandaen om den røde (overvåkings)fare. Ironien her er at det til nå bare er USA som har blitt tatt med buksene nede. De lyttet av telefonen til forbundskansler Angela Merkel som vokste opp i Øst-Tyskland. Det sies hun kjente seg igjen.

10 års utviklingsarbeid

Det nye OS-et har vært under utvikling i 10 år, men da særlig for klokker, skjermer, høyttalere osv som ikke er avhengige av app-ene fra det globale utviklermiljøet. Økende spenning gjorde at Huawei også siktet løsningene inn mot mobiltelefonmarkedet i 2017.

HarmonyOS leveres som åpen kikdekode. Alle, inklusive Google, kan ta det i bruk. Men Huawei understreker at de fortrekker Android på sine mobiler. Det har gitt Google sterkere motiv til å opprettholde dette OS-et som internasjonal standard på tross av Trump.

Mikrokjerne

HongMengOS et bygd rundt en mikrokjerne (microkernel)  – ofte forkortet som μ-kernel . Dette er en minimalistisk løsning for å dekke adresseringsfunksjoner, eksekusjonstråder og kommunikasjon mellom prosesser. Denne arkitekturen gjør det mulig å lagre sikrere systemer som hindrer fientlig programvare å ta kontroll over prosessoren.

Man kan også lage bedre nettverkslogiķk, f.eks. mellom TV-skjermen, høyttalere rundt i rommet, fjernkontroll på klokka og ringeapparatet m/kamera ved inngangsdøra. Eller kommunikasjons-løsning mellom seng, kjøkken, sensorer for fysisk og biokjemisk tilstand, hjemmesykepleie og de pårørende til en eldre pensjonist som fortsatt bor hjemme, – men alene.

Stor stein på egne tær

Vestlige ledere og medier har moret seg kongelig på Asias vegne. I amerikanske filmer ble kinesere framstilt som idioter og betraktelig dummere enn afro-amerikanere og urbefolkningen. Pipa har nå fått en annen lyd.

Det økonomiske og teknologiske tyngdepunktet dreies mot Øst. Russlands BNP et på nivå med Nederland. Men militærvesenet er digert. Det vokser nå fram en uhellig allianse mellom Kina og Russland. De første har kapital, de andre kanoner. Kanskje Norge tross alt bør prise seg lykkelig over det i all elendigheten? Kina vil i ro og mak melke det europeiske markedet.

Digitale løsninger er ikke all verden. Men en god del. Huawei og Kina vet hva de gjør. Det spørs vel heller med vår store allierte, det selverklærte geniet Donald Trump.

Et kinesisk ordtak lyder:

Å løfte en kampestein for å slippe den på egne tær.

 

 

Legg igjen en kommentar